Een manipulatie kan omschreven worden als ‘een kleine beweging met hoge snelheid’. Het wordt toegepast op gewrichten om zo de beweeglijkheid te verbeteren. Door deze beweging veranderd de druk in de gewrichtsvloeistof en implodeert er een stikstofbelletje. Het gevolg hiervan kan een hoorbaar ‘krakje’ of ‘plopje’ zijn. Het geluid hoeft niet hoorbaar te zijn om de manipulatie geslaagd te maken.

Het effect van een manipulatie beperkt zich niet alleen tot het beter bewegen van het behandelde gewricht. Receptoren van het kapsel, de gewrichtsbanden en omliggende spieren worden ook enorm gestimuleerd. Het grote verschil tussen een mobilisatie (langzaam) en een manipulatie (snel) is dat bij een manipulatie de snel geleidende, dikke zenuwvezels worden geactiveerd. Deze vezels blokkeren de impulsen van de traag geleidende zenuwvezels die pijn geleiden.

Het korte termijn effect van een behandeling kan dus onmiddellijke pijnvermindering zijn, en snelle verbetering van de bewegingsvrijheid. Het lange termijn effect van de behandeling komt met name uit het beter kunnen bewegen, dit zorgt ervoor dat het lichaam minder compenseert en hierdoor beter kan herstellen.

Lumbar roll