Chiropractie omvat de diagnose, behandeling en preventie van aandoeningen van het bewegingsapparaat, voornamelijk de stoornissen die betrekking hebben op de wervelkolom. Chiropractie is een goede aanvulling op de ‘traditionele’ geneeskunde, geen alternatief hiervan. In Nederland is het beroep niet officieel door de overheid gereguleerd en erkend. Het onafhankelijke instituut SCN bewaakt de kwaliteit van de chiropractische zorg in Nederland. Hier horen periodieke visitaties bij, en een herregistratieperiode van 5 jaar. Chiropractie Venlo is hier ook bij aangesloten.

De opleiding tot chiropractor is een 5 jarige universitaire opleiding, die helaas nog niet in Nederland te volgen is. Na deze 5 jaar volgt er voor chiropractoren van de NCA nog een stageperiode van een jaar (in Nederland), waar de chiropractor nog aanvullende bijscholing krijgt en nogmaals examen moet doen.

Om een afspraak bij een chiropractor te maken is geen verwijzing van de huisarts nodig. Eventuele vergoeding komt vanuit het aanvullend pakket, en heeft geen invloed op het eigen risico.

Het behandelplan van de chiropractor bevat naast passieve manuele behandelingen ook oefeningen. De behandeling zelf zal er voor iedere patiënt anders uitzien. De chiropractor staat in Nederland vooral bekend als ‘kraker’. Het ‘krakje’ wat wel eens te horen is tijdens een behandeling komt door een manipulatie. Dit is een van de belangrijkere onderdelen van een behandeling.

Naast het behandelen van de gewrichten, wordt ook gekeken of de spieren of bindweefsels behandeling nodig hebben. Een veel gebruikte techniek is manuele drukpuntmassage waarmee spiertonus wordt verminderd in spierknopen (of ‘triggerpoints’). Lotte gebruikt naast haar handen ook nog andere hulpmiddelen hiervoor. Onder andere ook dry needling wanneer nodig.

Straight leg raise